Testa din företagsidé

Testa din idé via knappen nedan. Vi kommer att bekanta oss med din idé och skickar dig ett svar och ger dig vägledning om hur du ska gå vidare.

Så här grundar du ett företag

Affärsidé

Att bli företagare börjar alltid med en idé. Vi hjälper dig att utvärdera och utveckla din idé till ett genomförbar affärsidé och till ett blivande företag. Vi går igenom grunderna i hur man startar ett företag och hjälper dej vidare i processen. Du kan boka tid för rådgivning här:

Du kan också bli företagare genom att köpa ett befintligt företag. Information om företag till salu hittar du bland annat på Företagsbörsen.

Affärsplan

Planera affärsverksamheten noga innan du inleder företagsverksamhet. En bra affärsplan hjälper dig till en god start i ditt företag. Den hjälper dig att få tydliga mål och ska innehålla bland annat vad företaget gör, vilken marknad du riktar dig mot och hur just ditt företag ska få kunder.

Företagsform

När du väljer mellan företagsformerna ska du väga egenskaperna och tänka efter vilket alternativ som bäst passar dig och din situation.

Om du tänker starta företaget ensam kan du välja firma, aktiebolag eller andelslag som företagsform. Andra företagsformer är öppet bolag och kommanditbolag men det förutsätter ni är minst två personer som grundar företaget.

Här kan du läsa om de olika företagsformerna: Olika företagsformer

Startstöd

Det finns olika typer av offentliga stöd då du startar ett företag. Här hittar du några länkar:

Ålands landskapsregering

AMS

Registera ditt företag

Väl ett namn för ditt företaget och registrera företaget genom att fylla i en grundanmälan till handelsregistret. Under länken nedan kan du läsa mera och göra din anmälan:

Registerar ditt företag

Behöver du hjälp med registreringen kan du också kontakta oss så hjälper vi till.

Sök tillstånd som behövs

På Åland krävs näringsrätt för att grunda ett företag. Här kan du läsa mera om näringsrätten och hur du söker den:

regeringen.ax

Sen finns det vissa verksamheter som styrs av speciella regelverk som innebär att du som företagare behöver särskilda tillstånd. Under länken nedan kan du läsa mera om det:

regeringen.ax

Lokaler för verksamheten

Ofta startat man sin företagsverksamhet hemifrån. Men ska du börja tillverka nån speciell produkt så kanske du direkt i behov av affärslokaler. Då behöver du tänka på att lokalerna ska uppfylla vissa krav från myndigheterna. På Åland är det ÅMHM som är den myndigheten. Vilka krav som gäller kan du läsa mera om på länken nedan:

amhm.ax

Bokföring

Bokföringsskyldigheten börjar när företaget grundas. Att organisera bokföringen hör därför till de första uppgifterna som ett nytt företag ska utföra. Alla företag och privatpersoner som utövar ett yrke är bokföringsskyldiga.

Information om bokföring

Behöver du hjälp med att hitta en bokförare kan vi hjälp dej med det.

Försäkringar

Har du ditt företag hemma så kom ihåg att hemförsäkringen inte gäller ditt företag.

Så ta kontakt med ditt försäkringsbolag och gå igenom vilka dina och företagets försäkringsbehov är.

Här kan du läsa mera om försäkringar:

Försäkringar för företagare

Nu är ditt företag grundat!

Det här är i korthet vad som behövs för att grunda ett företag. Behöver du hjälp eller har frågor så kontakta oss, så hjälper vi dej!

Kontakta oss

Fyll i formuläret så kontaktar vi dig.